Informatie over geldzaken

Je hebt veel verschillende categorieën in geldzaken. Je kunt geld lenen, beleggen, een hypotheek afsluiten, sparen en veel meer. Via de artikelen ‘Informatie over geldzaken’ willen we iedereen informeren over geld en meer.

Investeren
Wanneer je genoeg geld hebt kun je besluiten dat te investeren. In feite investeer je al wanneer je een auto koopt. Echter zul je hier niet snel winst uit behalen omdat de auto al een deel van zijn waarde verliest op het moment dat je bij de dealer wegrijdt. Je kunt ook investeren in plannen en projecten die door de overheid of particulieren worden aangeboden. Het is wel zaak om hier voorzichtig te werk te gaan. Bij het investeren in projecten moet je altijd zorgen dat je op de hoogte bent van wat er van je verwacht wordt en wat het op kan leveren. Een goede advocaat zou je hierbij nog van pas kunnen komen.

Notering bij het BKR
Wie een lening bij een bank of erkende kredietverstrekker afsluit, zal worden bijgehouden bij het BKR. Dit is het Bureau Krediet Registratie, gevestigd in Tiel. Het BKR houdt bij wie een lening afsluit en of deze wordt terugbetaald. Wanneer de terugbetaling problemen oplevert, krijgt de lener in kwestie een zogenaamde negatieve BKR codering. Banken en kredietverstrekkers worden dan op voorhand gewaarschuwd als deze persoon een lening bij hen af wenst te sluiten. In dat geval mogen banken de lening weigeren. Voor iemand met een BKR codering is het vaak moeilijk om een nieuwe lening of een hypotheek te vinden.

Aflossen van hypotheek
Een hypotheek afsluiten is één. Maar dan moet je ook nog gaan aflossen. Hoe zit dat nu precies in elkaar? Een hypotheek bestaat uit een grote lening. Je zult maandelijks die lening moeten aflossen. Zoals overeengekomen is met de hypotheekverstrekker of de bank betaal je een deel van die aflossing per maand. Maar daar komt dan ook nog rente bij. De rente is het geen waar de banken aan verdienen. De rente kan een vast of variabel percentage zijn van de volledige hypotheeksom. Wanneer je grote delen tegelijk aflost, kan de rente dalen. Het is dus goed om je in deze informatie te verdiepen. Zo hou je de aflossing zelf in de hand, evenals de hoogte van de rente.

Risico’s vermijden
Veel mensen zijn bang dat ze in financiële problemen komen bij het aangaan van een lening of hypotheek. Omdat niet iedereen even goed overweg kan met geldzaken, adviseren we om zoveel mogelijk risico’s uit de weg te gaan. Dat kan door je te verdiepen in de geldzaken in kwestie, maar ook door advies te vragen bij onafhankelijke experts. Wanneer je geen vertrouwen hebt in een lening, een hypotheek of wat voor financieel product dan ook, dan doe je er beter aan om het product te vermijden. Er zijn vaak genoeg vervangers. Want het laatste wat we willen is dat je in de problemen komt.

De juiste hypotheek

Als je op het punt staat een huis te kopen, zul je veelal een hypotheek moeten afsluiten. Een hypotheek is een soort van lening, die je in staat stelt om het gewenste huis te kopen. Het geld leen je van de bank of hypotheekverstrekker en betaal je gedurende een looptijd van enkele tientallen jaren terug. Maandelijks los je een deel hypotheek af en betaal je rente. Er zijn een flink aantal hypotheken. In dit artikel lichten we er enkele toe.

Annuïteitenhypotheek
De annuïteitenhypotheek is een vorm van hypotheken waarbij elke termijn het bedrag voor de aflossing zo wordt gekozen, dat de totale betaling – die bestaat uit de som van rente en aflossing – steeds weer gelijk is. Op die manier kan aan het einde van de looptijd de gehele hypotheeklening worden terugbetaald. Een dergelijk aflossingstype wordt annuïteit genoemd. De annuïteitenhypotheek is een veelvoorkomende hypotheekvorm.

Overbruggingshypotheek
Een overbruggingshypotheek is een vorm van hypotheken waarbij de cliënt de overwaarde van zijn oude huis leent, om deze in zijn nieuwe huis te kunnen inbrengen. Deze hypotheek wordt afgelost met de opbrengst van de verkoop van de oude woning. Deze hypotheek overbrugt de periode tussen het aangaan van de hypotheek op het nieuwe huis en de aflossing van de hypotheek van het oude huis.

Lineaire hypotheek
Een lineaire hypotheek is een vorm van een hypothecaire lening. Bij een lineaire hypotheek wordt de lening gelijkmatig afgelost. De te betalen termijnen bestaan uit rente en aflossing. De verschuldigde rente wordt berekend over het nog openstaande saldo van de hoofdsom, de totale lasten (rente en aflossing) zijn aan het begin van de looptijd relatief hoog. De hoofdsom is dan nog hoog, dus wordt er veel rente betaald. Omdat de hoofdsom langzaamaan wordt afgelost, hoeft er steeds minder rente betaald te worden.

Oriëntatie
Dit artikel diende als oriëntatie bij het vinden van de geschikte hypotheek. De komende weken zullen we proberen je nog meer op de hoogte te brengen van de verschillende hypotheken. Wanneer je serieus van plan bent een hypotheek af te sluiten, adviseren we je contact op te nemen met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Deze persoon kan je meer vertellen over alle hypotheekvormen en een hypotheek zoeken die het beste bij jouw situatie past.

Creditcards – lenen via een kaart

Je hebt ze in alle soorten en maten en in bijna iedere portemonnee vind je er eentje terug: een creditcard. In feite is een creditcard ook een vorm van lenen. Alleen bepaal je zelf wanneer je de lening afsluit en ook hoeveel je leent. Vanaf het moment dat je met je creditcard betaalt, zul je rente betalen over het afgenomen bedrag. Maar een creditcard is zo vanzelfsprekend, dat je daar vrijwel niet meer bij stil staat.

VISA World Card
Deze creditcard geldt al enkele tientallen jaren als de meest gangbare VISA van Nederland. Qua uiterlijk en qua gebruiksgemak biedt deze kaart talloze voordelen. Op het internet zijn vaak acties te vinden voor mensen die deze creditcard aan willen gaan. Bijvoorbeeld 25 euro cadeau. Deze creditcard staat garant voor veiligheid en goede service. Met deze kaart is internationaal te betalen.

Master Card Classic
De Master Card Classic is een zeer degelijke creditcard, die vaak voor een zeer scherpe prijs wordt aangeboden. Het is de klassieke creditcard van Master Card, die in het bijzonder geschikt is voor mensen die niet veel gebruik maken van hun creditcard, maar wel af en toe een betaling middels een creditcard willen doen. Handig voor op vakantie, tijdens een zakenreisje of gewoon zomaar ergens.

American Express Gold Card
Met de American Express Gold Card wordt je veel persoonlijke service en ook nog eens talloze extra’s geboden. Voor ongeveer 45 euro per jaar extra word je tevens voorzien van een doorlopende reisverzekering. Wat dat betreft kun je genieten van het gemak van deze persoonlijke reisservice. De kaart kost 125 euro per jaar en heeft een inkomenseis van 36.500 euro. Er zijn geen leenfaciliteiten aan deze kaart gebonden.

American Express Platinum Card
De American Express Platinum Card, kan beschouwd worden als een zeer luxueuze creditcard. American Express ontwikkelde de Platinum Card voor de echte levensgenieter, die veel onderweg is. Wanneer een hoge kaartbijdrage geen probleem is, dan is deze Platimum Card misschien wel wat u zoekt. De kaart biedt goede services, talloze extra’s en is, uiteraard, internationaal te gebruiken.

Startpagina’s over geldzaken

Er zijn genoeg startpagina’s over geldzaken te vinden. Maar de verschillen zijn groot. Op deze website vind je de komende weken artikelen met links naar de beste startpagina’s over leningen en overige geldzaken.

Wijzer door geldzaken
In één oogopslag krijg je een uitgebreid overzicht van diverse financiële websites. Wijzer door geldzaken is duidelijk, ziet er netjes uit en stuurt alleen door naar relevante links. De informatie op alle websites is onafhankelijk.

Wijzer met geldzaken
Wijzer met geldzaken is een mooie startpagina. Hier kun je beginnen als je nog niet zo goed weet welke geldzaken je uit wil pluizen. Diverse links, goed vormgegeven en netjes gesorteerd. Een startpagina dat we terecht een voorbeeld kunnen noemen.

Lening met BKR
Op deze startpagina tref je een mooi overzicht van leningen. Ook voor mensen met BKR notering zijn er passende links, bijvoorbeeld naar commerciële leningen. Op deze startpagina vind je een mooi overzicht van passende en relevante links naar allerlei financiële websites.

Leningen overzicht
Tientallen bezoekers brengen per dag een bezoekje aan deze startpagina. Zij worden doorgestuurd naar talloze websites over leningen en hypotheken, maar kunnen ook op deze startpagina terecht voor informatie over beleggingen en spaarvormen. Leningen overzicht is de laatste tijd bijzonder hard gegroeid en staat nu aan de top van de startpagina’s.


Snel geld
Deze startpagina richt zich op de snelheid van het internet en combineert die met geldzaken. Leningen, hypotheken, spaarvormen en beleggingen worden allemaal besproken. Je vindt hier de beste links over het hele internet. Onafhankelijke informatie voor iedereen. De links worden door de makers zelf van het internet gehaald. Aangemelde links worden vaak geweigerd. Zo blijft de informatie relevant.

Geld lenen met een creditcard

De creditcard wordt door veel mensen als een verlengde van de pinpas gezien, maar in feite is de creditcard – zoals de naam al doet vermoeden – een krediet. Je leent namelijk geld van de bank op het moment dat je met een creditcard betaalt. Over het bedrag dat wordt afgeschreven zul je dus ook rente moeten betalen. Dat neemt niet weg dat de creditcard een veelgebruikt middel is om aan betalingen te kunnen voldoen.

VISA World Card
Deze creditcard geldt al enkele tientallen jaren als de meest gangbare VISA van Nederland. Qua uiterlijk en qua gebruiksgemak biedt deze kaart talloze voordelen. Op het internet zijn vaak acties te vinden voor mensen die deze creditcard aan willen gaan. Bijvoorbeeld 25 euro cadeau. Deze creditcard staat garant voor veiligheid en goede service. Met deze kaart is internationaal te betalen.

De Bijenkorf Card
Een Credit Card wordt tegenwoordig veel breder gezien dan alleen een kaart waar je betalingen mee verricht. Warenhuisketen De Bijenkort geeft namelijk ook haar eigen creditcard uit. Per betaling spaar je punten van de Bijenkorf. Deze creditcard is daarom in het bijzonder geschikt voor mensen die vaak naar de Bijenkorf gaan. In dat geval kan de kaart je veel voordelen opleveren.

Lady Card
De creditcards ontwikkelen zich steeds sneller. In sommige gevallen doet het niet onder aan speelgoed. Want met de Lady Card is in principe een normale Master Card uitgegeven, maar dan speciaal voor dames. Een mooi design, speciaal voor dames. De card is uitgegeven voor International Card Services en beschikt over veel extra’s. Op het internet zijn acties terug te vinden waarbij degene die een Lady Card aanvragen, een welkomstgeschenk ontvangen.

ING Card Platinum
De ING heeft naast haar klassieke ING Card, ook een vrij voordelige Platinum creditcard uitgebracht. De card is echter wel vrij beperkt vergeleken met andere creditcard. Toch biedt de ING Card Platimum enkele voordelen voor de fanatieke reizigers. Bijvoorbeeld lidmaatschap van Priority Traveler voor kortingen op hotelovernachtingen en huurauto’s. Voor ING-klanten die van reizen houden is dit een prima creditcard.

Over het voordeelkrediet

Met de komst van het zogenoemde voordeelkrediet, zijn veel huiseigenaren een stuk voordeliger uit bij het afsluiten van een lening. Steeds meer banken en kredietverstrekkers bieden deze voordelige lening, het voordeelkrediet genoemd, aan. Wanneer je een koopwoning bezit, kun je kiezen voor deze speciale vorm van het doorlopend krediet, maar dan met een lagere rente. Dat alles maakt het voordeelkrediet een uiterst geschikte lening voor iedereen die het huis eens extra op wil knappen, uit wil breiden of op een andere manier extra financiële ruimte kan gebruiken.

Hoe werkt het voordeelkrediet?
Hoewel de voorwaarden, afspraken en handelingen rondom het voordeelkrediet per bank nogal uiteen kunnen lopen, geldt over het algemeen dat je tussen de 23 en 64 jaar moet zijn voordat je de lening af mag sluiten. Het meest geschikte bedrag voor het voordeelkrediet ligt tussen de 10.000 en 75.000 euro. Ook betaal je bij een hoger bedrag minder rente. Normaal gesproken ligt die grens op de 15.000 euro. Wanneer je de lening bent aangegaan, kun je het geld zelf overschrijven naar je rekening. Vanaf dat moment treedt ook de rente in werking. Mocht je extra geld willen aflossen, dan kun je dit boetevrij doen.

Afbetaling
Je betaalt rente en aflossing op het moment dat je geld hebt overgemaakt van je lening naar je rekening. Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag, dus het bedrag dat je ook daadwerkelijk gebruikt. Het voordeelkrediet maakt gebruik van een variabele rente, wat betekent dat de rentetarieven kunnen wijzigen. Afhankelijk daarvan kan de looptijd van de lening toe- of afnemen. Wanneer de rente stijgt, zul je langer bezig zijn met afbetalen dan wanneer de rente daalt. Je bent namelijk maandelijks gewoon hetzelfde kwijt zijn. Tussentijds extra geld op je lening aflossen, waardoor je de looptijd dus eigenhandig kunt verkorten, is boetevrij toegestaan. Tevens mag je geld dat je hebt afgelost opnieuw opnemen.

Online offerte aanvragen
Als je een voordeelkrediet af wil sluiten, hoef je niet eens zo goed te zoeken. Op het internet bieden diverse banken en kredietverstrekkers deze lening aan. Online kun je vrijblijvend een offerte aanvragen.

De flitslening

Als je snel geld nodig hebt, om bijvoorbeeld een avondje stappen of een snelle betaling te bekostigen, kun je een flitslening afsluiten. Deze lening wordt ook wel aangeduid met minilening of microkrediet. De lening is per sms af te sluiten en binnen 10 minuten heb je het bedrag op je rekening staan. Omdat de flitslening niet door banken, maar door commerciële instellingen wordt aangeboden, gelden er wel andere regels en afspraken. Ook worden er behandelingskosten in rekening gebracht, in plaats van rente.

Hoe af te sluiten
De aanbieders van de flitslening zijn vooral op het internet actief, maar adverteren ook op tal van andere plaatsen. Zodra je het sms-nummer van een instelling hebt, kun je een sms sturen met het verzoek op een lening. De instelling zal willen weten hoeveel je wil lenen. Na het doorgeven van de gevraagde informatie en het sturen van een bevestiging, zullen de gegevens in korte tijd worden rondgemaakt. Na ongeveer 10 minuten kun je het geld op je rekening zien verschijnen.

Behandelingskosten en looptijd
De verstrekker van de flitslening zal geen rente in rekening brengen. Rente is namelijk voor banken en kredietverstrekkers en niet voor commerciële bedrijven, waar de flitslening onder valt. In plaats van rente zal de verstrekker van de flitslening vragen om de behandelkosten, of de zogenaamde administratiekosten. Vaak zijn deze bedragen een stuk hoger dan wat je bij een bank kwijt bent aan een lening. In veel gevallen gaat het om tientallen percentages van het geleende bedrag. Daarnaast is de looptijd van de flitslening een stuk korter. Het geleende bedrag wordt vaak binnen enkele weken terug verwacht. Wat dat betreft doet de flitslening haar naam wederom eer aan.

Overweeg de mogelijkheden
Wie snel geld nodig heeft kan aan de flitslening denken. De lening is snel en daarmee kun je dus dringende kosten overbruggen. Zeker wanneer je weet dat je binnen de looptijd over het benodigde bedrag zult beschikken, kun je de flitslening met een gerust hart afsluiten. Wanneer dat niet het geval is, is het raadzaam om andere mogelijkheden te overwegen. Banken en kredietverstrekkers kunnen je helpen te zoeken naar een passende lening, die je wel kunt aflossen. Het duurt misschien wat langer, het biedt wel meer zekerheid.

Leeninstanties voor studentenlening

Hieronder een overzicht van instanties waartoe een student zich kan wenden bij een tekort aan financiële mogelijkheden.

IB-Groep
Lenen bij de Informatie Beheer Groep is een van de meest populaire manieren om geld te lenen. Het is niet raar dat de IB-Groep populair is. Ze heeft namelijk een bijzonder aantrekkelijke rente. De rente wordt meteen bijgeschreven bij je schuld, maar je hoeft pas twee jaar na afstuderen te beginnen met afbetalen. Daarmee is dit een heel flexibele lening. Tijdens je studie heb je er in feite geen omkijken na. Dan heb je ook wel andere zaken aan je hoofd. Pas als je afgestudeerd bent en zelf geld verdient, kun je beginnen met aflossen.
Wel is het goed om te weten dat er grenzen zijn aan het leenbedrag. Je kunt bij de IB-Groep opvragen hoeveel je maximaal mag lenen.

Studentenkrediet
Het studentenkrediet – of de studielening – is een andere manier om extra financiële ruimte te creëren. In wezen is de studentenlening niet veel meer dan een doorlopend krediet, maar dan voor studenten. Je kunt tot enkele duizenden euro’s lenen. De verschuldigde rente wordt gedurende de studie bijgeschreven op je krediet. Na afloop van je studie wordt het studentenkrediet weer omgezet naar een normale lening. Maandelijks moet je dan 2 procent van de kredietlimiet gaan terugbetalen.

Rood staan
Een andere veel gebruikte vorm van ‘lenen’ is rood staan op een studentenlening. Dit blijkt namelijk een heel voordelige manier te zijn, daar je op een studentenrekening een stuk voordeliger rood staat dan op een gewone lening. Meestal kun je tot duizend euro rood staan op een studentenlening. Echter, er zijn ook banken die je meer geld rood laten staan. In sommige gevallen zelfs tot € 5.000,-.

Studentenlening afsluiten bij bank of IB-Groep

Studeren is duur. Maar toch noodzakelijk om later een succesvolle carrière op te kunnen bouwen. Tegenwoordig hebben studenten recht op een basisbeurs, eventueel een aanvullende beurs en een OV-studentenkaart. Deze bijdrage van de overheid, verstrekt door de Informatie Beheer Groep (IB-Groep) wordt vier jaar uitbetaald als een prestatiebeurs. Wat nu als je meer financiële hulp behoeft?

Lening afsluiten
In dat geval kun je als student een lening afsluiten. Zowel de IB-Groep als banken hebben hiervoor een speciaal ontwikkelde lening. In beide gevallen is het mogelijk om pas rente en aflossing te betalen na het afronden van je studie. Dan heb je meestal ook een baan en dus salaris. Daarnaast zijn de voorwaarden om een lening te krijgen minder streng.

Verschillen
Er bestaan belangrijke verschillen tussen het lenen van geld bij de IBG en bij een bank. Bij de IBG krijg je niet ineens een bedrag op je rekening gestort maar wordt dit maandelijks uitgekeerd, net als een normaal salaris. Bij een bank krijg je vaak wel ineens het hele bedrag in bezit. Hierbij is dus eigenlijk sprake van een persoonlijke lening.

Lage rente versus hoge rente
De IB-Groep hanteert een lage rente, zeker gezien de rente die banken en kredietverstrekkers rekenen. Bovendien mag je de lening terugbetalen in vijftien jaar na je studie. Wanneer er dan door omstandigheden nog een restschuld bestaat, wordt deze kwijtgescholden.

Vergelijk leningen
Bij een bank betaal je over het algemeen een hogere rente. De rentepercentages verschillen wel tussen de banken onderling, dus het loont om deze goed te vergelijken. Daarnaast dien je bij een bank het gehele bedrag terug te betalen. Tenslotte hanteren sommige banken nog specifieke voorwaarden. Zo kan het zijn dat je verplicht je beurs maandelijks op een rekening bij hen moet storten en dat je kredietmogelijkheden worden uitgebreid nadat je verder komt met je studie. Bijvoorbeeld na het behalen van je propedeuse.

www.kredietsnel.nl

Meer informatie over leningen? Op www.kredietsnel.nl treft u een onafhankelijk vergelijk van het doorlopend krediet, de persoonlijke lening en de flitslening.

De risico's van lenen

Voor veel mensen is geld een probleem. Enigszins moeilijk te verklaren, want in hoeverre is geld echt een probleem? Wat wordt verstaan onder een geldprobleem? Niet genoeg geld om luxe artikelen aan te kunnen schaffen, of als niet meer in primaire behoeften kan worden voorzien?

Lenen, lenen, lenen
Middels verschillende reclamespots geven geldschieters te kennen dat geld lenen de normaalste zaak van de wereld is. Prima aan te gaan door iedereen die een verbouwing in gedachten heeft, eens lekker op vakantie wil of een nieuw huis op het oog heeft. Het aanbod aan geldschieters is groot. Ook het renteaanbod is voordelig voor de klant. Omdat deze geldschieters te kampen hebben met fikse concurrentie, blijft deze laag.

Risicometer lenen
Uiteindelijk zal niemand die geld leent goedkoper af zijn. Er is immers niemand die zomaar geld uit zal lenen zonder er zelf beter van te willen worden. Om tegemoet te komen aan de vele risico’s die gepaard gaan aan het lenen van geld, heeft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting de ‘risicometer lenen’ ontworpen. Hiermee kan berekend worden of een bepaalde lening al dan niet verantwoord is. Deze meter kan ingezet worden voordat besloten wordt een lening al dan niet aan te gaan.
Verschillende banken bieden ook van deze meters aan. Toch moet daarvoor worden opgepast. Banken bekijken een en ander namelijk vanuit een ander oogpunt, namelijk naar wat iemand maximaal kan lenen. Met de risicometer van het Nibud kan een consument bekijken of een lening wel of niet in het budget past en of de maandelijks aflossing betaalbaar is.

Schulden
Een ander nadelige bijkomstigheid van geld lenen is dat er schulden ontstaan. Zeker als een en ander tegen blijkt te zitten. De verbouwing gaat niet vanzelf, de vakantie is voorbij – maar nog niet betaald… Op die manier kunnen leners in een grote valkuil trappen, namelijk het creëren van schulden. De gevolgen daarvan zullen niet mis zijn. En ook daar laten geldschieters meestal geen gras over groeien…

Voor- en nadelen
Kort samengevat heeft het lenen van geld voordelen, maar ook nadelen. En die twee hebben aardig wat overeenkomsten. Het gemak waarmee geld te lenen valt is een grote valkuil. Sommige mensen kunnen daar niet goed mee omgaan en geven geld te snel uit. Geld moet immers rollen. En hoe meer geld er geleend wordt, hoe meer er uitgegeven kan worden…