Geldzaken kunnen een stuk duidelijker. Dat laten we zien aan de hand van diverse artikelen over leningen, hypotheken, beleggingen, verzekeringen en meer.
Geld lenen
Als je besluit geld te lenen, is het van groot belang dat je duidelijkheid hebt in je situatie. Stel jezelf kritische vragen. Ga na of het nodig is om nu geld te lenen en vraag jezelf af of je het geleende bedrag weer kunt terugbetalen. Wanneer je zeker weet dat je geld wil lenen, is het goed om je te oriënteren op de leenmarkt. Op deze website heb je een uitgebreid overzicht aan leningen tot je beschikking staan. Er zijn talloze leningen, maar de meest voor de hand liggende zijn nog wel het doorlopend krediet en de persoonlijke lening. Snelle leningen, zoals het flitskrediet, zijn vaak voor korte overbruggingen en nemen hoge kosten met zich mee.
Geld lenen kost geld
Als je van plan bent een lening af te sluiten, is het wel goed om te beseffen dat geld lenen altijd geld kost. Die waarschuwing wordt tegenwoordig ook bij de leningen zelf afgegeven. De advertenties op deze sites weten het vaak mooi te brengen. Zo mooi dat het aantal leningen de afgelopen jaren is toegenomen. Je zou bijna denken dat je met al die voordelen geen geld terug hoeft te betalen. Maar niets is minder waar. Er is geen bank die je gratis geld zal lenen. Aan het eind ben je altijd duurder uit dan wanneer je geen geld leent.
Registratie van BKR
Wat nu als je een lening hebt afgesloten en deze niet terug kan betalen? De restschuld blijft staan en neemt zelfs toe, maar je hebt geen middelen om de lening af te betalen. In dat geval wordt er een registratie gemaakt bij het BKR. Je krijgt hier het stempel van een negatieve BKR codering, wat betekent dat je genoteerd staat als iemand die zijn leningen niet heeft afbetaald. Daar blijft het niet bij, want je zult incassobureaus op je dak krijgen. De bank zal net zolang doorgaan met spullen afpakken, tot het geleende vermogen is afgelost. Daarna blijf je zitten met een negatieve BKR codering en wordt het heel moeilijk om ergens anders een lening af te sluiten.
Financiële bijsluiter
Bij veel producten zit tegenwoordig een financiële bijsluiter. Daarmee wordt voorzien in eerlijke en oprechte informatie. Omdat leningen, hypotheken, spaarvormen en beleggingen vaak mooi verteld worden, maar ze je ook veel geld kunnen kosten, is besloten dat geldzaken duidelijker moeten worden. Via de bijsluiter kun je precies zien wat een product doet en wat de risico’s voor jou kunnen zijn. Ook wordt aangegeven of de risico’s van een product klein of groot zijn. Zo ben je van tevoren gewaarschuwd voor de effecten.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten