Een hypotheek dekt de kosten van een woning. De meeste mensen die een eigen huis willen kopen, hebben een hypotheek nodig. De kosten van een woning zijn nu eenmaal erg hoog. Een hypotheek kan gezien worden als een lening, die je in de loop van dertig tot veertig jaar terugbetaalt. Maandelijks los je een deel van de hypotheek af en betaal je rente. Omdat er nogal wat hypotheken zijn, biedt dit artikel hulp bij het zoeken ervan door er drie toe te lichten.
Annuïteitenhypotheek
De annuïteitenhypotheek is een vorm van hypotheken waarbij elke termijn het bedrag voor de aflossing zo wordt gekozen, dat de totale betaling – die bestaat uit de som van rente en aflossing – steeds weer gelijk is. Op die manier kan aan het einde van de looptijd de gehele hypotheeklening worden terugbetaald. Een dergelijk aflossingstype wordt annuïteit genoemd. De annuïteitenhypotheek is een veelvoorkomende hypotheekvorm.
Beleggingshypotheek met beleggingen
De beleggingshypotheek met beleggingen betreft een levenshypotheek, waarbij naast de aflosvrije lening ook een kapitaalverzekering loopt . Vaak gaat het om een gemengde levensverzekering; dekking bij overlijden en bij leven. Daarin wordt gespaard voor een aflossing aan het einde van de looptijd van de lening, meestal dertig jaar. Het spaarvermogen in de verzekering wordt belegd in effecten. Dit gebeurt aan de hand van fondsen van de verzekeraar, zodat de beleggersrol van de geldnemer beperkt is tot het kiezen van de fondsen die de verzekeraar in de verzekering aanbiedt.
Levenshypotheek
Bij de levenshypotheek los je tijdens de looptijd niet af. Je betaalt slechts de hypotheekrente. Naast de hypotheek wordt een levensverzekering bij de geldverstrekker afgesloten, waarvoor je maandelijks een premie betaalt. Deze hypotheekvorm is ideaal als je belastingvrij op een relatief risicovrije wijze een vermogen wil opbouwen om je hypotheekschuld af te lossen. Op de einddatum of bij overlijden wordt de hypotheeklening geheel of gedeeltelijk afgelost.
Een variant van de leven hypotheek is de universal life hypotheek.
Advies
Je hebt nu een klein beetje een beeld van enkele hypotheken. De komende weken zullen we nog meer hypotheken de revue laten passeren, zodat je een nog duidelijker beeld krijgt van wat de hypotheken kunnen doen. Ook raden we je aan om advies te vragen bij banken en hypotheekverstrekkers. Daar kunnen ze je het beste helpen bij het vinden van de juiste hypotheek.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten