Sparen - internetsparen

Mensen sparen op verschillende manieren. Omdat sparen altijd goed is voor later, hebben veel mensen een spaarrekening. Hierop schrijven ze iedere maand een bepaald bedrag over. Op langere termijn verzamelen ze een klein vermogen, waarmee grote aankopen zijn te doen. Denk aan een huis of een nieuwe auto. Door te sparen, krijg je ook rente. Die rente wordt opgeteld bij het tegoed. Sparen komt op veel verschillende manieren voor. Zeker met de komst van internet zijn er tal van opties om te sparen.

Internetsparen
Het makkelijke van sparen via internet – of internetsparen – is dat je altijd je geld kunt beheren via het internet. Je kunt altijd en eenvoudig over je geld beschikken, 24 uur per dag, zeven dagen in de week, en waar ter wereld je ook maar bent. Je houdt het overzicht van saldo, mutaties en renteboekingen goed in de gaten. Bij internetsparen kun je normaal gesproken kosteloos inleggen en opnemen. Ook kun je automatisch sparen. Al die opties maken het makkelijk om te sparen. Tevens is het internetsparen – net als internetbankieren – goed beveiligd. Een ander groot voordeel van sparen via het internet is dat je een goede rente krijg op je saldo. Omdat er weinig papierwerk bij komt kijken, kun je de extra rente als een extraatje zien.

Altijd toegang
In feite is internetsparen weggelegd voor iedereen die gebruik maakt van het internet. Via de bank kun je een klein apparaatje krijgen waarmee je makkelijk inlogt op het beveiligde deel van je bank. Je ziet dan direct je actuele saldo en kunt een overzicht van al je transacties opvragen. Ook kun je je spaargeld overboeken van en naar een tegenrekening, altijd en overal. Het kan even wennen zijn om bankzaken op deze manier te volbrengen. De banken geven hier doorgaans ook instructies in, zodat het allemaal wat makkelijker en overzichtelijker wordt. Ook de website is zo overzichtelijk mogelijk ingericht.

Opnemen van geld
Het opnemen van je geld kan alleen via de betaalrekening. Op zich is dat niet zo lastig, al zul je het saldo wel eerst naar je betaalrekening moeten overmaken voor je het kunt opnemen, door het gewenste bedrag bijvoorbeeld te pinnen. Omdat je via het internetbankieren altijd bij je bankzaken kunt, is ook dit in een paar minuten – en wie snel is kan het in enkele seconden – geregeld. Daardoor is het opnemen van geld een fluitje van een cent.

Vrij beschikken
Via het internetbankieren regel je zelf al je bankzaken via het internet. Dat kun je helemaal zelf, wanneer je maar wilt. Je bent dus niet meer gebonden aan de openingstijden van de bank. Je neemt je geld over door het over te boeken naar een vaste tegenrekening. Je beschikt dus altijd over je eigen geld. Het geld kun je op vele manieren op je bankrekeningen storten en altijd overmaken naar je internetspaarrekening. Een groot voordeel van het werken met internetbankieren en internetsparen, is dat hieraan geen extra kosten verbonden zijn. Sterker nog, zoals al eerder is gezegd, word je met extra rente beloond omdat er geen papieren bij komen kijken. Dit uit zich in een kleine toegift op het rentepercentage dat een bank aan haar cliënten geeft.

Telefonisch sparen
In feite is telefonisch sparen een voorloper van het internetsparen. Door met je telefoon contact op te nemen met de bank, is het mogelijk om geld te storten. Dit kwam vooral een aantal jaar geleden veelvuldig voor, zeker bij bedrijven maar ook gewoon bij particulieren. Echter, tegenwoordig is internetbankieren de meest gebruikte manier van bankieren.

Visuele handicap
Vooral mensen met een visuele handicap maken volgens een onderzoek veel vaker gebruik van telefonisch bankieren dan andere mensen. Dit onderzoek vond plaats onder gebruikers van de Girofoon van de Postbank. Gebleken is dat telefonisch bankoeren gebruikt kan worden als een volwaardig kanaal om bankzaken te regelen en betalingen of overboekingen te verrichten.

Telefonische controle
Ook bieden veel banken tegenwoordig een vorm van telefoonbankieren aan, doordat klanten via de telefoon hun huidige saldo kunnen controleren. Tevens is het vandaag de dag mogelijk om per sms bankzaken te regelen, zoals overboekingen en betalingen. Hoewel de digitale weg haar grip op het internetbankieren heeft aangespannen, werkt ze nauw samen met telefonisch bankieren. Zeker onder jongeren is deze manier van bankieren zeer geliefd en veelvuldig in gebruik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten