Duidelijk in geldzaken

Geldzaken kunnen een stuk duidelijker. Dat laten we zien aan de hand van diverse artikelen over leningen, hypotheken, beleggingen, verzekeringen en meer.

Soorten leningen
Er zijn heel veel soorten leningen, die inspelen op de vraag van mensen. In de basis heb je voornamelijk het doorlopend krediet en de persoonlijke leningen. Deze twee leenvormen worden het meest aangeboden. Daarnaast heb je allerlei leningen die inspelen op persoonlijke behoeften. Enkele voorbeelden zijn de studentenlening (speciaal voor studenten), het pluskrediet (voor mensen ouder dan zestig jaar), het woz krediet (een lening gebaseerd op de woz waarde van een woning) en de flitslening (voor mensen die in korte tijd geld willen lenen). Deze leningen hebben allemaal hun voor- en hun nadelen. We raden je dan ook aan om de artikelen over leningen op onze site goed door te nemen, zodat je van tevoren weet waar je aan begint.

Geld lenen kost geld
Als je van plan bent een lening af te sluiten, is het wel goed om te beseffen dat geld lenen altijd geld kost. Die waarschuwing wordt tegenwoordig ook bij de leningen zelf afgegeven. De advertenties op deze sites weten het vaak mooi te brengen. Zo mooi dat het aantal leningen de afgelopen jaren is toegenomen. Je zou bijna denken dat je met al die voordelen geen geld terug hoeft te betalen. Maar niets is minder waar. Er is geen bank die je gratis geld zal lenen. Aan het eind ben je altijd duurder uit dan wanneer je geen geld leent.

Registratie van BKR
Wat nu als je een lening hebt afgesloten en deze niet terug kan betalen? De restschuld blijft staan en neemt zelfs toe, maar je hebt geen middelen om de lening af te betalen. In dat geval wordt er een registratie gemaakt bij het BKR. Je krijgt hier het stempel van een negatieve BKR codering, wat betekent dat je genoteerd staat als iemand die zijn leningen niet heeft afbetaald. Daar blijft het niet bij, want je zult incassobureaus op je dak krijgen. De bank zal net zolang doorgaan met spullen afpakken, tot het geleende vermogen is afgelost. Daarna blijf je zitten met een negatieve BKR codering en wordt het heel moeilijk om ergens anders een lening af te sluiten.

Geldzaken overzichtelijk maken
Zoals je hebt kunnen lezen zijn er nogal wat geldzaken op te noemen. Met leningen, hypotheken, beleggingen, verzekeringen en spaarvormen heb je slechts het topje van de ijsberg gehad. Wanneer je dieper op die thema’s ingaat, zul je merken dat het steeds ingewikkelder wordt. Om die reden is het goed om geldzaken zo inzichtelijk mogelijk te maken. Zorg ervoor dat je altijd weet waar je mee bezig bent en voorkom dat je in de financiële problemen raakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten