Spaarvormen

Ben je van plan te gaan sparen? Dat is een slimme keuze. Door te sparen zet je geld weg voor een later moment. Maar je hebt als spaarder veel keuze. Daarom vertellen we je in dit artikel meer over enkele spaarvormen. Dan kun je zelf bepalen welke spaarvorm je het beste vindt.

De spaarrekening
Een spaarrekening zonder beperkende voorwaarde is bij elke bank af te sluiten en wordt vaak als bijzonder flexibel beschouwd. Het houdt in dat je zonder te betalen geld kan storten en op kan nemen van je spaarrekening. Dat kan van pas komen wanneer je ineens veel geld nodig hebt, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een auto of het volgen van een studie. Daar staat wel tegenover dat je weinig rente over het geld betaald krijgt.

De klimrente spaarrekening
De klimrente spaarrekening wordt slechts door enkele banken aangeboden. De klimrente spaarrekening betekent kort gezegd dat je rente hoger wordt naarmate je geld langer op de rekening staat. Zo kan de rente behoorlijk oplopen, zeker in de laatste spaarperiode. Het is wel aan te raden om de voorwaarden van verschillende banken met elkaar te vergelijken, alvorens een spaarrekening te openen. Onderling willen de voorwaarden namelijk nogal eens verschillen.

Banksparen
Banksparen is nog een relatief nieuwe spaarvariant. Pas sinds 1 januari 2008 bestaat deze vorm van sparen. Over het algemeen is banksparen vooral een goedkope spaarvorm, die je aardig wat belastingvoordeel op kan leveren. Zo kun je de spaarvorm vergelijken met de spaar- of lijfrenteverzekering. Echter zijn de kosten van deze verzekeringen een stuk hoger dan de kosten bij het sparen zelf.

Banken en sparen
Waarom geven banken eigenlijk een spaarrekening uit? Dat is heel simpel. Zoals je weet krijg jij jaarlijks een rentepercentage over het betaalde bedrag. Dat doet een bank niet omdat ze je aardig vindt. Banken investeren het geld van hun spaarders namelijk in beleggingen, zoals aandelen en obligaties. Als ze daar winst uithalen, gaat dat voor een groot deel naar de bank zelf. Maar om jou te bedanken voor het beschikbaar stellen van je spaarcenten, krijg jij jaarlijks rente over je bedrag. Als het goed gaat met een bank, uit dat zich meestal in hogere rentes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten