Studentenlening afsluiten bij bank of IB-Groep

Studeren is duur. Maar toch noodzakelijk om later een succesvolle carrière op te kunnen bouwen. Tegenwoordig hebben studenten recht op een basisbeurs, eventueel een aanvullende beurs en een OV-studentenkaart. Deze bijdrage van de overheid, verstrekt door de Informatie Beheer Groep (IB-Groep) wordt vier jaar uitbetaald als een prestatiebeurs. Wat nu als je meer financiële hulp behoeft?

Lening afsluiten
In dat geval kun je als student een lening afsluiten. Zowel de IB-Groep als banken hebben hiervoor een speciaal ontwikkelde lening. In beide gevallen is het mogelijk om pas rente en aflossing te betalen na het afronden van je studie. Dan heb je meestal ook een baan en dus salaris. Daarnaast zijn de voorwaarden om een lening te krijgen minder streng.

Verschillen
Er bestaan belangrijke verschillen tussen het lenen van geld bij de IBG en bij een bank. Bij de IBG krijg je niet ineens een bedrag op je rekening gestort maar wordt dit maandelijks uitgekeerd, net als een normaal salaris. Bij een bank krijg je vaak wel ineens het hele bedrag in bezit. Hierbij is dus eigenlijk sprake van een persoonlijke lening.

Lage rente versus hoge rente
De IB-Groep hanteert een lage rente, zeker gezien de rente die banken en kredietverstrekkers rekenen. Bovendien mag je de lening terugbetalen in vijftien jaar na je studie. Wanneer er dan door omstandigheden nog een restschuld bestaat, wordt deze kwijtgescholden.

Vergelijk leningen
Bij een bank betaal je over het algemeen een hogere rente. De rentepercentages verschillen wel tussen de banken onderling, dus het loont om deze goed te vergelijken. Daarnaast dien je bij een bank het gehele bedrag terug te betalen. Tenslotte hanteren sommige banken nog specifieke voorwaarden. Zo kan het zijn dat je verplicht je beurs maandelijks op een rekening bij hen moet storten en dat je kredietmogelijkheden worden uitgebreid nadat je verder komt met je studie. Bijvoorbeeld na het behalen van je propedeuse.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten