Verantwoorde geldzaken

Wie geld leent, spaart of belegt wil graag verantwoord zaken doen. Daarom gaan we in de komende weken artikelen plaatsen over allerlei soorten geldzaken. Beleggingen, leningen, hypotheken en veel meer. Aan de hand van deze artikelen hopen we je te kunnen voorzien van nuttige informatie.

Aandelen en effecten
Beleggen in aandelen en effecten komt steeds vaker voor. Het beleggen wordt door bedrijven toegankelijker gemaakt. Er is wel een verschil in beleggen tussen aandelen en effecten. Wie in aandelen belegt, wordt voor een deel eigenaar van een bedrijf en draait mee in de winst van een bedrijf. Wanneer je slechts één aandeel hebt, zal dit vaak niet zoveel zijn, maar wanneer je tientallen percentages van een bedrijf bezit, kunnen zowel de verdiensten als de verliezen hoog oplopen. Effecten zijn eigenlijk overkoepelend aan aandelen, omdat ze naast aandelen ook obligaties, termijncontracten en opties omvatten.

Rentestijging
Een groot risico bij leningen is de rentestijging. In de kleine lettertjes staat vaak dat je, ondanks de lage instaprente, wel de verhoogde rentetarieven zult moeten betalen wanneer de rente eenmaal is gaan stijgen. In dat geval kun je een flinke misrekening maken en ben je uiteindelijk een stuk duurder uit dan gedacht. Om dat te voorkomen adviseren we je de rentetarieven van een bank goed in de gaten te houden en zwart op wit vast te laten leggen dat je bij een vaststaande rente blijft. Ongeacht of de tarieven stijgen, betaal je gewoon het vastgelegde percentage. Dan weet je gedurende de looptijd van de lening waar je aan toe bent.

Spaargeld op, wat nu?
Als je flink wat uitgaven hebt gehad, bijvoorbeeld omdat je een verbouwing hebt gehad of een nieuwe auto hebt gekocht, kan het zijn dat je zuurverdiende spaargeld op is. Wanneer je geen geld meer nodig hebt, is dat geen probleem. Je krijgt immers maandelijks je salaris binnen en kunt daar aardig van leven. Maar als je nog wel geld nodig hebt, kun je een lening overwegen. In dat geval zijn er diverse opties. Op deze website hebben we een aantal artikelen over verschillende leningen geplaatst, die je kunnen helpen bij het vinden van de juiste lening. Ga ook in gesprek bij een bank of kredietverstrekker. Dan weet je zeker dat je informatie op maat krijgt.

Geldzaken overzichtelijk maken
Zoals je hebt kunnen lezen zijn er nogal wat geldzaken op te noemen. Met leningen, hypotheken, beleggingen, verzekeringen en spaarvormen heb je slechts het topje van de ijsberg gehad. Wanneer je dieper op die thema’s ingaat, zul je merken dat het steeds ingewikkelder wordt. Om die reden is het goed om geldzaken zo inzichtelijk mogelijk te maken. Zorg ervoor dat je altijd weet waar je mee bezig bent en voorkom dat je in de financiële problemen raakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten