De juiste hypotheek

Als je op het punt staat een huis te kopen, zul je veelal een hypotheek moeten afsluiten. Een hypotheek is een soort van lening, die je in staat stelt om het gewenste huis te kopen. Het geld leen je van de bank of hypotheekverstrekker en betaal je gedurende een looptijd van enkele tientallen jaren terug. Maandelijks los je een deel hypotheek af en betaal je rente. Er zijn een flink aantal hypotheken. In dit artikel lichten we er enkele toe.

Annuïteitenhypotheek
De annuïteitenhypotheek is een vorm van hypotheken waarbij elke termijn het bedrag voor de aflossing zo wordt gekozen, dat de totale betaling – die bestaat uit de som van rente en aflossing – steeds weer gelijk is. Op die manier kan aan het einde van de looptijd de gehele hypotheeklening worden terugbetaald. Een dergelijk aflossingstype wordt annuïteit genoemd. De annuïteitenhypotheek is een veelvoorkomende hypotheekvorm.

Overbruggingshypotheek
Een overbruggingshypotheek is een vorm van hypotheken waarbij de cliënt de overwaarde van zijn oude huis leent, om deze in zijn nieuwe huis te kunnen inbrengen. Deze hypotheek wordt afgelost met de opbrengst van de verkoop van de oude woning. Deze hypotheek overbrugt de periode tussen het aangaan van de hypotheek op het nieuwe huis en de aflossing van de hypotheek van het oude huis.

Lineaire hypotheek
Een lineaire hypotheek is een vorm van een hypothecaire lening. Bij een lineaire hypotheek wordt de lening gelijkmatig afgelost. De te betalen termijnen bestaan uit rente en aflossing. De verschuldigde rente wordt berekend over het nog openstaande saldo van de hoofdsom, de totale lasten (rente en aflossing) zijn aan het begin van de looptijd relatief hoog. De hoofdsom is dan nog hoog, dus wordt er veel rente betaald. Omdat de hoofdsom langzaamaan wordt afgelost, hoeft er steeds minder rente betaald te worden.

Oriëntatie
Dit artikel diende als oriëntatie bij het vinden van de geschikte hypotheek. De komende weken zullen we proberen je nog meer op de hoogte te brengen van de verschillende hypotheken. Wanneer je serieus van plan bent een hypotheek af te sluiten, adviseren we je contact op te nemen met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Deze persoon kan je meer vertellen over alle hypotheekvormen en een hypotheek zoeken die het beste bij jouw situatie past.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten